18 Ιανουαρίου 2010

Παρουσίαση 1



Η Σμαράγδα παρέδωσε πρώτη -πρώτη την εργασία της όλο χαρά. Ιδού κάποια πολύ ενδιαφέροντα αποσπάσματα:
Η καρδιά του κτήνους, Π. Τατσόπουλος, εκδ. Καστανιώτη, 2001
Υπόθεση
Ο Στέφανος είναι ένας ωραίος, μορφωμένος και αλαζόνας νέος. Απολύεται πρόωρα από τον στρατό εξαιτίας του θανάτου της μητέρας του και βρίσκεται άνεργος, χωρίς χρήματα και χρεωμένος. Στην κηδεία της μητέρας του εμφανίζεται ένας παλιός του συμμαθητής από το δημοτικό, ο Τσακίρης Νίκος, ένας άξεστος μικροκακοποιός που μπαινοβγαίνει στις φυλακές. Επίσης τον επισκέπτεται ένας  φίλος του, ο Άρης, ο οποίος ήταν συμφοιτητής του στον κλάδο της πολιτικής επιστήμης. Εκτός από αυτά, έχει να αντιμετωπίσει και την προδοσία της Άννας, η οποία ήταν η κοπέλα του πριν πάει στρατό. Ο Άρης τώρα είναι ένας συμβιβασμένος τραπεζικός υπάλληλος. Αυτοί οι δύο, λοπόν, του προτείνουν μία λύση από το χρηματικό του αδιέξοδο: ληστεία της τράπεζας που δουλεύει ο Άρης. Η ληστεία αυτή θα παίξει καθοριστικό ρόλο στην αλλαγή του χαρακτήρα του Στέφανου.
Η σχέση του τίτλου με το κείμενο
Ο τίτλος δεν φαίνεται να έχει άμεση σχέση με το κείμενο, σύμφωνα με τη δική μου γνώμη. Σίγουρα ο συγγραφέας το είχε συνδέσει με κάποιο τρόπο αλλά, όταν ο αναγνώστης το διαβάζει δεν μπορεί να βρει κάποια σχέση μεταξύ τους.
Η γλώσσα και το ύφος του συγγραφέα
Μία γλώσσα με πολλά στοιχεία που έρχονται σε κωμική αντίθεση με τα διαδραματιζόμενα και αποτελεί το βασικό όχημα της ειρωνείας. Έχει ένα σαρκαστικό και ευφυές ύφος που σε κάνει   να απολαμβάνεις κάθε διάλογο και αφήγηση.
Γενική αξιολογική κρίση
Είναι ένα ευχάριστο μυθιστόρημα που δεν θα θελήσεις να σταματήσεις μέχρι -δυστυχώς- να τελειώσει. Είναι γεμάτο δράση και τα γεγονότα συνέχεια εναλλάσσονται χωρίς να υπάρχει μια σταθερή κατάσταση στη ζωή των ηρώων. Έχει πολλή δράση και δεν σε κουράζει με λεπτομέρειες, αντιθέτως σε κρατάει συνεχώς σε εγρήγορση. Κατάλληλο για ανθρώπους που θέλουν σε κάθε σελίδα μια καινούρια περιπέτεια -γι' αυτό το λόγο το διάλεξα!

Φαίνεται πως άρεσε στη Σμαράγδα το βιβλίο που διάβασε!!
Απόψεις , κρίσεις, σχόλια θα ακολουθήσουν.

6 σχόλια:

  1. Γεια σου ρε Σμαρώ με το βιβλίο σου.! Ωραίο ακούγεται. Αυτο με τον τιτλο ισχύει;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. @ Γαρυφαλλάκι,εύστοχη η παρατήρηση:)
    Σας φαίνεται "λογική" η πλήρης αναντιστοιχία τίτλου και θέματος;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τις περισσότερες φορές ο τίτλος ενός βιβλίου δεν εχει άμεση σχέση με το θέμα του...και αυτο νομίζω πως είναι και το πιο λογικό. Δεν γίνετε ολα τα θέματα που περιέχει ένα βιβλίο να ερμηνεύονται απο μία φρασούλα....!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Εγώ πάλι πιστεύω πως ο τίτλος πάντα έχει σχέση με το περιεχόμενο... Ακόμα κ αν φαίνεται άσχετο...Δε μπορεί.. Κάτι θέλει να μας πεί... Κάποιον χαρακτηρίζει...Δε μπορεί! Αλλιως θα λεγόταν απλά "βιβλίο" :P

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Eγώ έχω μια καλύτερη ιδέα! Να διαβάσετε όλες το βιβλίο :)και να μου πείτε τι σχέση υπάρχει γιατί έτσι δεν βγάζουμε άκρη...Ευχαριστώ:P

    ΑπάντησηΔιαγραφή